Технически, спирачка е нищо друго освен за намаляване на въртящия момент на колелата

На практика това означава, че налягането на контролните спирачни дискове се упражнява. В днешно време има различни видове спирачни системи, въпреки че в колите си остава системата диск от най-популярните. Това е лесен начин за изпълнение и е много стабилна. Единственият проблем е, с които тя е да се направи плаките в устройството за спирачка, постоянно износване.

От съображения за безопасност, твърдо покритие е по-трудно от това на печата. Това гарантира, че спиране случаи също е възможно, когато спирачните накладки носят е краен. В случай на диск недостатъчност, спирачката вече няма да е възможно. Разликата в твърдост е частично реализира трудно последователността, чугун, сферографитен чугун или стомана, сплав. Наскоро монтирани стъкла могат да бъдат направени от смес от въглерод и керамика. Последната версия има ниво на твърдост дори по-високи и по-специално в спорта. Крайната цел е да се предотврати прегряване на дисковете. Този риск е особено ако достигнат изключителни скорости за забавяне на предстоящите опит за внезапно. Ако има много носи в този случай, повърхностите на триене, че топлината се генерира много достигне високи температури. Затоплянето ще има няколко последствия. Дискът може да се деформира производството на спирачни буталата на неизползваеми.

спирачната течност в хидравлични системи може да достигне точката на кипене. Ударите, които се образуват в този случай намаляване significatamente спирачния ефект. На последно място, ефектът върху самата система предизвика вибрации и повреда на спирачката може. В нашия онлайн магазин ще намерите богата гама от резервни части (например цилиндър роб, за температурния сензор масло, спирачни цилиндри, обтегачи на предпазните колани, страничните капаци и т.н.) се намери на много автомобилни марки.